Dokonalý pár: antibiotiká a živé mikroorganizmy

Živé mikroorganizmyAntibiotiká
redakcia Biopron 21. 5. 2020

Byť chorí a užívať antibiotiká ozaj nie je príjemnou predstavou, však? Môžeme však byť skutočne šťastní, že máme tieto magické tablety, ktoré so sebou priniesli revolúciu v liečebnom procese. Kedysi neliečiteľné a smrtiace choroby sú teraz rýchlo a jednoducho vyliečené.

Ale dobré veci nie sú vždy len dobré

Najbežnejším vedľajším účinkom užívania antibiotík je nevyvážená mikroflóra. Antibiotiká nerozlišujú medzi zlými a dobrými baktériami, takže ničia aj tie prospešné, ktoré udržiavajú rovnováhu v našom čreve. To by mohlo mať za následok tráviace ťažkosti a tiež ďalšie namáhanie tela počas rekonvalescencie.

Ako obnoviť črevnú mikroflóru?

So živými mikroorganizmami (probiotikami), samozrejme. Odporúča sa užívať ich skôr, ako ucítite prvé príznaky nevyváženosti mikrobioty. Keď užívate antibiotiká, vaše telo potrebuje ešte viac prospešných mikroorganizmov. Mali by ste ich začať užívať v ten istý deň, ako začnete s užívaním antibiotík. Probiotiká užite najskôr 2-3 hodiny po užití antibiotík. Pokračujte v ich konzumácii aj týždeň po ukončení užívania antibiotík alebo ich používajte pravidelne, pretože dlhodobá podpora pomáha udržiavať rovnováhu črevného mikrobiómu.

Viac

Predošlá Ďalšia
  • Živé mikroorganizmy – všeobecné informácie

    Živé mikroorganizmy – všeobecné informácie

    O živých mikroorganizmoch (probiotikách) ste už museli počuť. Možno ste začuli niečo v ordinácii u lekára, v reklamách na výživové doplnky alebo ste o sa o nich dočítali na etiketách niektorých potravín. Hoci sa o nich relatívne veľa hovorí, stále si kladiete otázku, čo to vlastne živé mikroorganizmy sú. Preto sme sa rozhodli ponúknuť vám bližšie informácie o tom, čo sú tieto mini organizmy zač a čo pre vás môžu urobiť.

    Viac