Živé mikroorganizmy – všeobecné informácie

Živé mikroorganizmyFruktooligosacharidy
redakcia Biopron 21. 5. 2020

O živých mikroorganizmoch (probiotikách) ste už museli počuť. Možno ste začuli niečo v ordinácii u lekára, v reklamách na výživové doplnky alebo ste o sa o nich dočítali na etiketách niektorých potravín. Hoci sa o nich relatívne veľa hovorí, stále si kladiete otázku, čo to vlastne živé mikroorganizmy sú. Preto sme sa rozhodli ponúknuť vám bližšie informácie o tom, čo sú tieto mini organizmy zač a čo pre vás môžu urobiť.

Čo sú živé mikroorganizmy (probiotiká)

Aby sme pochopili, ako probiotiká fungujú, musíme najprv vedieť, čo sa pod týmto pojmom ukrýva. Slovo probiotikum pochádza z gréčtiny zložením slov „pro“ (priaznivý) a „bios“ (život).

Určite ste už počuli o mikroorganizmoch, ktoré prebývajú v ľudskom tele. Žijú spolu s človekom a vykonávajú špecifické funkcie. Všetky probiotiká patria do tejto kategórie mikroorganizmov, avšak pozor! Probiotiká nie sú to isté ako prebiotiká.

Aby sme to zjednodušili, probiotiká sú tým, čo lekári a vedci nazývajú priateľskými baktériami, ktoré vykonávajú v ľudskom tele mnoho prospešných funkcií. Na rozdiel od niektorých, ktoré telu škodia, sú tieto užitočné a prospešné.

Pôvod

Pokiaľ ide o otázku ich pôvodu, môžeme jednoznačne odpovedať, že pochádzajú z potravín, ktoré sú prírodnými zdrojmi probiotík. Môžu sa tiež nachádzať v rozličných výživových doplnkoch. V ľudskom tele sa probiotiká prirodzene vyskytujú v črevách, kde vykonávajú hneď niekoľko funkcií.

Probiotiká pochádzajúce priamo zo stravy prechádzajú určitým stupňom fermentácie, napríklad jogurt, kyslá kapusta, tempeh, kimchi, kefír, atď. Sú to teda mikroorganizmy, ktoré napomáhajú procesu fermentácie niektorých potravín.

Druhy probiotík

Pretože probiotiká sú baktérie, pochádzajú z rôznych probiotických kmeňov (z kmeňov živých mikroorganizmov), z ktorých sa každý vyznačuje rôznodosťou a rozmanitosťou. Úlohy jednotlivých kmeňov probiotických baktérií sa líši.

Najbežnejšie typy probiotík sú podobné Laktobacilom, Saccharomyces boulardii, Streptococcus thermophilus, Leuconostoc, Enterococcus faecium a Bifidobaktérie.

Každý z nich obsahuje odlišné typy ďalších probiotických kmeňov, aby vám dodal aj jemu podobné, napríklad Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum atď.

Pravda je taká, že každé jedlo alebo výživový doplnok obsahuje určité druhy probiotík (ich zmes). Všetky probiotiká sa zameriavajú na zvládanie alebo riešenie určitých javov, takže všeobecne nie je možné povedať, ktoré probiotikum je najlepšie alebo najkvalitnejšie.

Kedykoľvek si váš zdravotný stav vyžaduje nasadenie probiotík, musíte poznať konkrétny typ probiotika, ktorý je ideálne použiť. Okrem toho treba vedieť, čo probiotiká alebo CFU (jednotka tvoriaca kolónie, reps. miera baktérií prítomných v probiotickom produkte) obsahujú.

Funkcie probiotík

Ako už bolo povedané, každý kmeň baktérií v probiotikách je naprogramovaný tak, aby vykonával špecifické funkcie a zaoberal sa konkrétnymi javmi.

Definícia FAO / WHO, 2002:

Probiotiká sú živé mikroorganizmy a keď sa podávajú v primeraných množstvách, hostiteľovi poskytujú zdravotný prínos.

Probiotiká zohrávajú úlohu v ich mechanickom účinku, ako je priľnavosť na črevnú sliznicu a súťaženie o miesto so škodlivými patogénmi. Ak si probiotické kmene získajú svoje miesto, patogény ho naopak nemajú dostatok na usadenie.

Záver

Všeobecne sa odporúčajú probiotiká, známe tiež ako priateľské mikroorganizmy. Pochopenie toho, ako fungujú, vám môže pomôcť pri výbere správneho typu.

Viac

Predošlá Ďalšia
  • Dokonalý pár: antibiotiká a živé mikroorganizmy

    Dokonalý pár: antibiotiká a živé mikroorganizmy

    Byť chorí a užívať antibiotiká ozaj nie je príjemnou predstavou, však? Môžeme však byť skutočne šťastní, že máme tieto magické tablety, ktoré so sebou priniesli revolúciu v liečebnom procese. Kedysi neliečiteľné a smrtiace choroby sú teraz rýchlo a jednoducho vyliečené.

    Viac