Môžem piť kávu počas tehotenstva?

Strava v tehotenstveDojčenie
redakcia Biopron 21. 5. 2020

Káva nie je len lahodný a osviežujúci nápoj, ktorý nám dodáva silu a energiu. Pitie kávy patrí k dôležitým každodenným rituálom, ktoré nám umožňuje dať si pauzu a stretnúť sa s priateľmi. Chápeme preto obavy a otázku, či je vhodné piť kávu počas tehotenstva a ako bez nej prežiť.

Problém nie je so samotnou kávou, ale s kofeínom, ktorý možno nájsť aj v niektorých čajoch. Maximálne by sme si mali dopriať 4 šálky kávy denne, ale zdôrazňujeme, že je lepšie držať sa známeho príslovia: menej je viac.

Booohooooovské novinky!

Ranná šálka kávy alebo čaju plodu počas tehotenstva nepoškodí, takže si ju určite môžete dovoliť a spríjemniť si deň. Veľké množstvo príjmu kávy počas tehotenstva však môže spôsobiť problémy vo vývoji dieťaťa, pretože kofeín zabraňuje vstrebávaniu dôležitých živín.

Aké je odporúčané denné množstvo kofeínu počas tehotenstva?

Štúdie ukázali, že maximálne množstvo kofeínu by nemalo prekročiť 300 miligramov za deň. To sa rovná dvom šálkam kávy. Stále sa však odporúča snažiť sa ho čo najviac minimalizovať. Áno, my vieme…

Zvyk je železná košeľa

Pri znižovaní príjmu kofeínu môžete vyskúšať iné alternatívy kávy. Napríklad káva bez kofeínu nebude mať síce rovnako magickú silu, ale stále si budete môcť urobiť prestávku a ísť na kávu s priateľmi. A to nespomíname placebo efekt, ktorý sa môže v niektorých situáciách objaviť. Veríme, že únava z tehotenstva môže byť väčšia ako obvykle, ale vďaka

  • správnej výžive,
  • dostatku telesnej aktivity,
  • adekvátnemu pitnému režimu a
  • snahe znížiť príjem kofeínu v porovnaní s obdobím pred tehotenstvom,

určite nájdete tú správnu cestu a užijete si toto krásne obdobie.

Viac

Predošlá Ďalšia
  • Živé mikroorganizmy – počas tehotenstva

    Živé mikroorganizmy – počas tehotenstva

    Fáza tehotenstva je v živote každej ženy veľmi kritická, ale ak sa budúca mamička chová tak, ako si to situácia vyžaduje, dieťa sa narodí a ostane zdravé, aj ona bude fit a dostatočne silná na to, aby sa mohla starať o svoje novonarodené dieťatko.

    Viac