Živé mikroorganizmy – počas tehotenstva

Strava v tehotenstveVýživa detí
redakcia Biopron 21. 5. 2020

Fáza tehotenstva je v živote každej ženy veľmi kritická, ale ak sa budúca mamička chová tak, ako si to situácia vyžaduje, dieťa sa narodí a ostane zdravé, aj ona bude fit a dostatočne silná na to, aby sa mohla starať o svoje novonarodené dieťatko.

V záujme zdravého tehotenstva lekári tehotným matkám radia, aby nasadili celý rad vecí, z ktorých jednou sú živé mikroorganizmy (probiotiká). Čo sú to probiotiká a prečo ich lekári odporúčajú tehotným ženám?

Čo sú to živé mikroorganizmy (probiotiká)?

Probiotiká obsahujú „priateľské mikroorganizmy“ zložené väčšinou z baktérií a kvasiniek. Tie na rozdiel od iných mikroorganizmov, prospievajú vášmu telu.

Často sa vyskytujú v črevách a pôsobia ako zdravé mikroorganizmy nachádzajúce sa v ľudskom čreve. V prípade nerovnováhy môže suplementácia vhodnými probiotickými baktériami pomôcť pri obnovení prirodzenej gastrointestinálnej mikrobioty. Medzi priateľské mikroorganizmy, ktoré sa bežne vyskytujú v probiotikách, patria Lactobacillus, Bifidobacterium a Saccharomyces.

Živé mikroorganizmy (probiotiká) počas tehotenstva

Mnoho tehotných žien sa často pýta, či sú probiotiká v tehotenstve bezpečné a odpoveďou je, že sú. Mnoho lekárov odporúča tehotným ženám, aby užívali probiotiká z prírodných potravín alebo iných produktov.

Probiotiká sú bezpečné aj pre bežnú spotrebu.

Výhody probiotík

Výhody kvalitných probiotík nie sú vo všeobecnosti určené iba pre tehotné ženy. Všetci z nich môžeme profitovať.

Štúdie preukázali, že tehotné ženy, ktoré užívali probiotiká buď z prírodných potravín alebo iných produktov, vykazovali pozitívne výsledky.

Definícia FAO / WHO, 2002:

Probiotiká sú živé mikroorganizmy a keď sa podávajú v primeraných množstvách, hostiteľovi poskytujú zdravotný prínos.

Probiotiká zohrávajú úlohu v ich mechanickom účinku, ako je priľnavosť na črevnú sliznicu a súťaženie o miesto so škodlivými patogénmi. Ak si probiotické kmene získajú svoje miesto, patogény ho naopak nemajú dostatok na usadenie.

Takmer každá budúca matka sa začne prirodzene viac zaujímať o svoju stravu, keď zistí, že je tehotná. Stravujem sa zdravo? Skutočne dieťa dostáva to, čo potrebuje? Fáza tehotenstva je jedinečné štádium, v ktorom vytvárame základ pre vývoj, rast a optimálnu črevnú mikrobiotiku dieťaťa po celý jeho budúci život. Už počas tehotenstva matka dáva plodu základ na tvorbu črevnej mikrobioty, čo sú živé a prospešné mikroorganizmy, ktoré bezprostredne po pôrode kolonizujú tráviaci systém. Ich množstvo a rozmanitosť neskôr zohráva významnú úlohu ako pevný základ pre komplexne dobré a pevné zdravie jedinca. Práve produkty s probiotikami môžu ovplyvniť prirodzenú rovnováhu mikrobioty, ktorá je nevyhnutná pre to, aby dieťa vstúpilo do sveta silné a odolné.

Záver

Všeobecne sa odporúča dopĺňať do stravy probiotiká, teda priateľské mikroorganizmy. Je vhodné, aby tehotné ženy počas tejto náročnej fázy svojho života podporovali prirodzenú rovnováhu črevnej mikrobioty.

Viac

Predošlá Ďalšia
  • Môžem piť kávu počas tehotenstva?

    Môžem piť kávu počas tehotenstva?

    Káva nie je len lahodný a osviežujúci nápoj, ktorý nám dodáva silu a energiu. Pitie kávy patrí k dôležitým každodenným rituálom, ktoré nám umožňuje dať si pauzu a stretnúť sa s priateľmi. Chápeme preto obavy a otázku, či je vhodné piť kávu počas tehotenstva a ako bez nej prežiť.

    Viac