Os črevá-mozog

Vnútorná nerovnováhaTrendy v mikrobióme
redakcia Biopron 21. 5. 2020

Počuli ste už o tom, že existuje priamy vzťah medzi mozgom a črevami? A viete, že pocit šťastia a pohody vášho tela závisí od ich prepojenia?

V tomto článku vám vysvetlíme, prečo sú tieto dva orgány dobrými priateľmi, a tiež sa pokúsime načrtnúť, ako spolupracujú a aký majú význam pre vaše psychické a fyzické blaho.

Čo je to črevno-mozgová os?

Os čreva-mozgu alebo skrátene GBA predstavuje vzájomný vzťah alebo obojsmerné spojenie medzi mozgom, ergo centrálnou nervovou sústavou (CNS), a črevami, teda enterickou nervovou sústavou (ENS).

Aj keď sú oba systémy umiestnené v odlišných a od seba vzdialených oblastiach tela, majú k sebe bližšie, než ste si doposiaľ mysleli. Účelom tohto zložitého prepojenia je schopnosť mozgu ovplyvňovať črevné funkcie.

Ako sú prepojené a aký má toto spojenie význam?

Prepojenie a komunikácia medzi mozgom a črevami fungujú prostredníctvom fyzikálnych a biochemických procesov. Tieto procesy sa vykonávajú prostredníctvom:

  1. Blúdivého nervu: Tento nerv je obojsmerný nerv, ktorý umožňuje komunikáciu medzi mozgom a črevami. Je to jeden z najvýznamnejších nervov v rámci rozsiahleho nervového systému, ktorý vysiela signály medzi oboma orgánmi.
  2. Neurotransmiterov: Neutrotransmitery majú na starosti biochemickú interakciu na oboch koncoch črevno-mozgovej osy.
    Neurotransmitery majú skutočne pozoruhodnú kontrolu nad emóciami v našom tele a mnohé z nich sú produkované v črevách vďaka črevným bunkám a prítomným mikróbom alebo baktériám.
    Medzi neurotransmitery, ktoré ovplyvňujú emocionálne správanie jednotlivca a vznikajú v črevách, patrí serotonín a kyselina gama-aminomaslová. Serotonín reguluje pocity šťastia a tzv. biologické hodiny, zatiaľ čo kyselina gama-aminomaslová (GABA) kontroluje pocity bolesti, spánok, atď.
  3. Imunitného systému: Lymfoidné tkanivo pridružené a spojené s črevami tvorí asi  70 % imunitného systému tela.
  4. Chemickej produkcie: Mikrobiómy v čreve tiež produkujú určité chemikálie, ako napríklad butyrát, propionát a acetát, čo sú vlastne mastné kyseliny s krátkym reťazcom (SCFA), ktoré ovplyvňujú mozgovú aktivitu hneď niekoľkými spôsobmi.
    Mikrobióm ďalej ovplyvňuje metabolizmus žlče a aminokyselín, ktoré špecifickým spôsobom vplývajú aj na mozog.
  5. Zdravého mozgu: Preukázalo sa spojenie medzi niektorými črevnými baktériami a mozgom. Tieto priateľské baktérie sú inak známe ako „psychobiotiká“, ktoré pozitívne vplývajú na náš mozog.

Záver

Os črevá-mozog je životne dôležitá pre správne fungovanie tela. Táto riadi a ovplyvňuje mnoho biologických a chemických procesov, ktoré sa odohrávajú v črevách. Črevné mikrobiómy majú obrovský význam na pozitívny psychický a fyzický stav človeka. Niektoré črevné baktérie môžu byť priamo prepojené s mozgom.
 

Viac

Predošlá Ďalšia
  • Stres a zdravie čriev

    Stres a zdravie čriev

    Zdravie začína v črevách! Aj keď to môže znieť ako hrubé nadhodnotenie faktov, pravda je taká, že tráviaci systém hrá obrovskú úlohu vo vašom celkovom zdravotnom stave, a stres mu vôbec nepomáha.

    Viac
  • Starostlivosť o črevá a ich zdravie

    Starostlivosť o črevá a ich zdravie

    Črevá hrajú kľúčovú úlohu v zabezpečovaní vašej telesnej a duševnej pohody. Mať zdravé črevá znamená žiť zdravý život, pretože črevá nadväzujú na iné životne dôležité orgány tela. Mnoho ľudí pritom ani len netuší, aké dôležité je zdravé fungovanie čriev. Často ignorujú rôzne signály svojho tela, teda v konečnom dôsledku, svoje vlastné zdravie.

    Viac