Stres a zdravie čriev

Vnútorná nerovnováhaTrendy v mikrobióme
redakcia Biopron 21. 5. 2020

Zdravie začína v črevách! Aj keď to môže znieť ako hrubé nadhodnotenie faktov, pravda je taká, že tráviaci systém hrá obrovskú úlohu vo vašom celkovom zdravotnom stave, a stres mu vôbec nepomáha.

Každý z nás občas zažíva stresové situácie. Stres je nevyhnutnou súčasťou života; či už ide o stres príležitostný alebo permanentný, nikdy mu neutečiete, môže vás zastihnúť kedykoľvek. Smutnou pravdou je, že stres výrazne ovplyvňuje črevá, čo zasa ovplyvňuje vašu celkovú pohodu.

Asi sa teraz pýtate, ako stres ovplyvňuje váš tráviaci systém a aký je medzi nimi vzťah? Čítajte ďalej a nájdite všetko, čo potrebujete vedieť o stresu a zdraví čriev.

Ako fungujú vaše črevá?

Črevo obsahuje mikroorganizmy alebo črevné mikrobiómy baktérií a kvasinky. Tie neúnavne pracujúcu pre vaše celkové dobro, ako je to aj v prípade živých mikroorganizmov (probiotík), ktoré označujeme za priateľské mikroorganizmy. Existujú aj iné, ktoré nie sú také priateľské a môžu vám teoreticky uškodiť. Tieto potenciálne škodlivé mikroorganizmy tvoria asi 15 % organizmov v čreve. Dôležitým aspektom je, aby dobré baktérie boli v rovnováhe s tými škodlivými. Týmto spôsobom na seba budú dávať pozor a zabránia tomu, aby škodlivé baktérie prevzali úplnú kontrolu.

V črevách sa odohráva jeden z najdôležitejších procesov - trávenie jedla. Okrem toho tiež pomáha:

  • Vytvárať a vyvážiť hormonálnu sekréciu
  • Podporovať mozog
  • Podporovať imunitný systém
  • Podporovať absorpciu živín
  • Podporovať celkovú fyzickú pohodu
  • Regulovať hladinu glukózy v tele
  • Oddeľovať patogénne mikroorganizmy.

Stres a jeho škodlivý vplyv na črevá

Teraz, keď už poznáte prospešné funkcie, ktoré za vás vykonáva váš tráviaci systém a jeho aktívne zložky, musíte tiež pochopiť, že niektoré špecifické reakcie ovplyvňujú optimálne fungovanie a pohodu vašej črevnej mikrobioty. Jednou z nich je stres.

Stres privádza vaše telo, predovšetkým mozog, do extrémneho výstražného režimu. Tento režim ovplyvňuje prietok krvi do celého tela a naliehavo vás poháňa k prepracovaniu organizmu. Do tela, vrátane vášho čreva, sa totiž dostáva malé množstvo okysličenej krvi. Stres je zložitá dynamická obranná reakcia, ktorou sa organizmus bráni narušeniu homeostázy ako základného predpokladu adaptácie na vonkajšie prostredie.

Akonáhle dôjde k zníženiu prietoku krvi do čreva, populácia črevnej flóry - množstvo dobrých mikroorganizmov prítomných vo vašom čreve - sa začne znižovať. Deje sa to preto, že sa im nevenuje dostatočná starostlivosť. Tento proces postupne vyčerpáva črevnú výstelku a oslabuje ju, čo vedie k nepríjemným pocitom, ako je bolesť brucha, hnačka a iné.

Najlepším spôsobom, ako sa vyhnúť prípadu interného a externého zlyhania, je poskytnúť vášmu telu primeraný odpočinok. Je tiež užitočné, ak dokážete zvládnuť istú úroveň stresu a doplniť svoj jedálniček o vhodné jedlá bohaté na živé mikroorganizmy na podporu rovnováhy črevnej flóry a celkového zdravotného stavu. 

Záver

Bez okolkov môžeme tvrdiť, že črevo významne prispieva k telesnej a duševnej pohode, a preto je potrebné starať sa o neho a správne ho kŕmiť. Tým podporíte prirodzenú rovnováhu črevnej mikrobioty. Zbavte sa stresu, aby ste predišli úplnému rozpadu vášho tela.

Viac

Predošlá Ďalšia
  • Os črevá-mozog

    Os črevá-mozog

    Počuli ste už o tom, že existuje priamy vzťah medzi mozgom a črevami? A viete, že pocit šťastia a pohody vášho tela závisí od ich prepojenia?

    Viac
  • Starostlivosť o črevá a ich zdravie

    Starostlivosť o črevá a ich zdravie

    Črevá hrajú kľúčovú úlohu v zabezpečovaní vašej telesnej a duševnej pohody. Mať zdravé črevá znamená žiť zdravý život, pretože črevá nadväzujú na iné životne dôležité orgány tela. Mnoho ľudí pritom ani len netuší, aké dôležité je zdravé fungovanie čriev. Často ignorujú rôzne signály svojho tela, teda v konečnom dôsledku, svoje vlastné zdravie.

    Viac